Valgas avanevad üleriigilised raamatukogupäevad “Kohtume raamatukogus”

Üleriigilised raamatukogupäevad “Kohtume raamatukogus” toimuvad traditsiooniliselt 20.–30. oktoobrini. Raamatukogupäevad avatakse sel aastal 18. oktoobril Valga keskraamatukogu ja ERÜ eestvedamisel Valgas. Avapäeval pakume külla tulnud kolleegidele välja huvitavaid ettekandeid ja toredaid tegevusi. Päeva juhiks on Ivar Lett, kes lisaks pakub meelelahutust etendusega “On vaid hetk”.

ERÜ juhatuse esimees Tuuliki Tõiste, Valga vallavanem Monika Rogenbaum tervitussõnadele järgneb romade kogukonna etteaste, mis on eriti sobiv kultuuririkkuse aasta sündmust ilmestama. Keskendutakse Valgale. Räägitakse Valga linna ajaloost ja Valga linnaruumi muutustest viimasel aastakümnel. Valga Sõjamuuseum tutvustab oma rolli tänases ühiskonnas. Huvilised saavad linnaeksursioonil osaleda ja külastada Valga muuseumi, loomulikult ka keskraamatukogu.

2024. aastal tähistame teema-aastana Eesti kultuuririkkust. Ka raamatukogupäevade ajal keskendume mitmekülgse kultuuripärandi tutvustamisele ja väärtustamisele. Kultuuririkkus hõlmab erinevaid traditsioone – keeli, kunsti, muusikat, eluviise ja kirjandust. Kultuurilise mitmekesisuse väärtustamine tugevdab kogukondade vahelisi sidemeid ja aitab meil paremini üksteist mõista. Lõimumine on pidev protsess ja nii kutsub kultuuririkkuse aasta meid ümbritsevat rohkem märkama. Ent unustada ei tohi ka erinevate Eesti piirkondade unikaalseid kultuuritraditsioone. Olgu selleks Seto leelo, mis on kantud lausa UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja, Võro keel ja kultuur või Kihnu pulmad ja jaanikud. Selliste traditsioonide elushoidmine tagab meie rikkaliku kultuuripärandi edasiandmise järgmistele põlvkondadele.

Raamatukogupäevade läbiviimist toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp ja Valga vald.

Üleriigilised raamatukogupäevad toimuvad traditsiooniliselt 20.–30. oktoobrini, sel aastal juba 35. korda.